Lana je imela prvi panični napad pred šestimi meseci, ko se je v pisarni pripravljala na pomembno predstavitev. Nenadoma jo je preplavil intenziven val strahu. Soba se je začela vrteti in postalo ji je slabo. Celo telo se ji je treslo, težko je dihala, imela je občutek, da ji bo srce skočilo iz prsnega koša.  Oklenila se je mize dokler napad ni nehal. Potem pa je globoko pretresena obsedela.

Naslednji panični napad je sledil tri tedne kasneje in od takrat naprej se napadi pojavljajo vse pogosteje. Nikoli ni vedela, kdaj se bo napad zopet pojavil. Svojih napadov se je sramovala. Bala se je, da bi se ji napad zgodil v prisotnosti domačih, prijateljev ali znancev. Posledično je začela raje ostajati po službi doma, namesto da bi šla ven s prijatelji. V službi se je tudi izogibala vožnji z dvigalom v četrto nadstropje. Strah jo je bilo, da bi obtičala v dvigalu in bi se ji takrat pojavil panični napad. 

Kaj je panični napad?

Panični napadi se pojavijo nenadoma, kot strela z jasnega, brez očitnih vzrokov. Preplavijo nas močni občutki tesnobe in strahu. Panične napade spremljajo telesni občutki omotičnosti, vrtoglavice, dušenja, tresenja, pospešenega bitja srca, bolečine v prsih, mravljinci v rokah in nogah, potenje, slabost, pojavljajo se misli, umrl bom, lahko tudi občutek zamračenosti uma ali pa strah pred tem, da se vam je zmešalo.

Čeprav napadi ne trajajo dolgo, le nekaj minut, pa so za osebo, ki jih doživlja, skrajno neprijetni. Anja je doživela panični napad le enkrat ali dvakrat, brez dodatnih ponovitev in posledic. Tu ni razloga za skrb. Nekateri pa doživijo panični napad večkrat in ti se razvijejo v panično motnjo.

O panični motnji govorimo, ko se panični napadi ponavljajo, neprestano pa so prisotne tudi tesnobne misli in strah pred ponovnimi napadi. Iz teh razlogov začne posameznik, tako kot Lana, spreminjati tudi svoje življenje, tako da se izogiba določenim krajem in dejavnostim, kjer obstaja nevarnost, da bi se panični napad ponovil.

Ljudje s panično motnjo pogosto postanejo preveč pozorni in preobčutljivi že za najmanjše spremembe v telesu. Lana je hitela, da bo ujela avtobus in zaradi hitenja se ji je povečal srčni utrip. Sama si je to razložila, da se je ponovno pojavil panični napad, kar jo je privedlo do resničnega napada.

Strahom pred ponovnim paničnim napadom, izogibanje situacijam in ljudem, odvisnost od spremstva drugega, naredi življenje za ljudi s panično motnjo težko.

Vzroki paničnih napadov

Pojav paničnih napadov je pogosto povezan z nekim dogodkom, ki nas močno pretrese. Pojavljajo se ob večjih spremembah v našem življenju, ob zaključku enega življenjskega obdobja in začetku drugega (zaključek faksa in vstop v redno delovno razmerje, poroka, načrtovanje družine), dogodkih, ki nas močno pretresejo, pogosto je to izguba bližnjega, izguba službe ali kopica stresnih življenjskih dogodkov v kratkem obdobju.

Ker posameznik ni več zmožen obvladati svojih občutkov, težave spregovorijo skozi telo. Panični napadi so pogosto signal, da nekaj ni v redu. To je lahko realna nevarnost ali pa se srečujemo z notranjimi konflikti, ki jih ne rešujemo, ampak jih vedno znova ”pospravimo pod preprogo”. Lahko gre tudi za različne strahove, katerih vzroke je moč odkriti s pomočjo psihoterapevtskega procesa.

Strokovnjaki opažajo, da je panični napad lahko genetsko pogojen in se lahko prenaša iz generacije v generacijo. Biološko gledano vzrok iščejo v avtonomnem živčnem sistemu. Splošna preobčutljivost živčnega sistema lahko povzroči nenadno kemijsko neravnovesje, ki vodi v napad.

Povod za panični napad je lahko tudi uživanje drog, alkohola, kave.

Zdravljenje paničnih napadov ali kaj mi lahko pomaga?

Panična motnja spada med najbolj ozdravljive psihične težave. Prej kot poiščete pomoč, bolje bo. Najbolj učinkovit je celostni pristop. Panični napadi navadno minejo s spoznavanjem in razrešitvijo notranjih konfliktov, s pomočjo psihoterapije in s pomočjo tehnik sproščanja ter po potrebi tudi spremljajočim farmakološkim zdravljenjem, zgolj za lajšanje simptomov panične motnje.

Včasih se fizični simptomi paničnega napada med zdravljenjem spremenijo. Menjava simptomov je lahko znak ozdravitve.

Z zdravljenjem lahko zmanjšate ali odpravite panično motnjo in prevzamete kontrolo nad svojim življenjem.