Anksioznost je motnja, ki resno moti in ogroža naše zdravje ter kvaliteto našega življenja.

Pogosti simptomi pri anksioznosti so motnje spanja, kronična izčrpanost, glavobol, bolečine v prsih, trebušna nervoza, napetost mišic vratu in hrbta, otrple okončine, občutek cmoka v grlu in drugi psihosomatski simptomi.

Čutite napetost ali bolečine v nekaterih delih telesa, imate glavobol, vas stiska v prsih, boli trebuh in zdravnik pravi, da je z vami vse v redu?

Ste pogosto nezadovoljni, občutite praznino? Ste se znašli v začaranem krogu negativnih misli? Ste razdražljivi, nervozni? Motijo vas stvari ali osebe, ki jih prej še opazili niste? Se manj smejete kot ste se prej, ste večkrat na robu joka?

Ob takih situacijah govorimo o anksioznosti.

Anksioznost je do neke mere normalno stanje. Vsi imamo skrbi, se bojimo, smo včasih nervozni, razdražljivi in nezadovoljni. Če ste opazili, da pri vas prevladujejo in vztrajajo nekateri našteti simptomi, je vaša anksioznost povečana.

Skrbi, tesnoba, bolečina v prsih, razdražljivost, glavobol so le nekateri simptomi anksiozne motnje. Negotovost, kronični stres, preobremenjenost, nezadovoljstvo na delovnem mestu ali v zasebnem življenju povzročajo, da vse več posameznikov trpi za zmerno do povečano tesnobo.

Psihoterapija pri anksioznosti

Pri zdravljenju anksioznosti s psihoterapijo dosegamo zelo dobre rezultate. Posamezniki se počutijo boljše in čutijo olajšanje. Postopno pride do spremembe v psihičnem funkcioniranju.

Psihoterapija daje varen prostor, kjer lahko brez obsojanja raziskujemo naše misli, čustva, vedenje in občutke. Ozavestimo negativne ali nekoristne ponavljajoče vzorce ter ustvarimo nove. K sebi moramo pristopiti z ljubeznijo in spoštovanjem, da prepoznamo in izrazimo kaj čutimo ter se pripravimo na situacije, ki prihajajo. Naučimo se sprostiti in si zaupati. Iščemo nove poti skozi življenje in vedno bolj smo v stanju, da prevzamemo odgovornost za način delovanja. Skozi proces odkrijemo nove vire moči in jih začnemo uporabljati v vsakdanjem življenju.