Ko krmilo prevzame depresija, optimizem zvodeni v pesimizem in namesto upanja se pojavi brezup. Depresija boli in izboljšanje se včasih zdi nemogoče.

Depresija ne izbira. Dotakne se lahko vsakogar izmed nas, ne glede na družbeni status, kulturo v kateri živimo, starost, spol. Pomembno lahko oškoduje fizično in socialno funkcioniranje posameznika. Pokaže se s tipičnimi sindromi; izguba veselja, žalost, sprememba v apetitu, izguba energije, zmanjšana kakovost odnosov, napetost, občutek, da smo v se manj funkcionalni in drugimi. Z njimi se sooča vsak izmed nas, vendar so to kratkotrajna čustvena stanja.

Depresija se vleče tedne in tedne in še veliko dlje. Vpliva na vse vidike življenja. Posamezniki jo občutijo na različne načine: kognitivno, vedenjsko, dotakne se medsebojnih odnosov in telesa.

Depresijo lahko poimenujemo tudi »črni pes«. Tako kot resničnega psa je tudi depresijo potrebno sprejeti, razumeti, se naučiti novih veščin in jo nenazadnje ozdraviti.

V kratkem posnetku »Imel sem črnega psa« so znaki in simptomi depresije predstavljeni na razumljiv in zanimiv način.

Zdravljenje depresije

Prezrta in nezdravljena depresija povzroča nepotrebno trpljenje tako posameznikom, ki trpijo za depresijo, kot njihovim družinam. Odkritje depresije in primerno zdravljenje lahko v vaše življenje zopet povrne zadovoljstvo in veselje. S pomočjo in podporo jo lahko premagate in dobite nazaj svoje življenje.
Ključ do okrevanja je v majhnih korakih. Da bi se počutili bolje, je potreben čas. Pot je lažja, če smo pripravljeni sprejeti pozitivne odločitve in pomoč ter podporo drugih.

Učinkovito zdravljenje depresije pogosto vključuje eno od oblik psihoterapije. S pomočjo psihoterapije boste lahko ozavestili kje so korenine vaše depresije, kar vam bo pomagalo razumeti, zakaj se počutite na določen način, kaj so vaši sprožilci depresije in kaj lahko storite, da ostanete zdravi. S psihoterapijo boste pridobili zmožnost samoregulacije na področju zaznavanja, izražanja, uresničevanja in reguliranja lastnih potreb.