panični napad, napadi panike

Panični napad

Lana je imela prvi panični napad pred šestimi meseci, ko se je v pisarni pripravljala na pomembno predstavitev. Nenadoma jo je preplavil intenziven val strahu. Soba se je začela vrteti in postalo ji je slabo. Celo telo se ji je treslo, težko je dihala, imela je občutek, da ji bo srce skočilo iz prsnega koša.  Oklenila se je mize dokler napad ni nehal. Potem pa je globoko pretresena obsedela.

Naslednji panični napad je sledil tri tedne kasneje in od takrat naprej se napadi pojavljajo vse pogosteje. Nikoli ni vedela, kdaj se bo napad zopet pojavil. Svojih napadov se je sramovala. Bala se je, da bi se ji napad zgodil v prisotnosti domačih, prijateljev ali znancev. Posledično je začela raje ostajati po službi doma, namesto da bi šla ven s prijatelji. V službi se je tudi izogibala vožnji z dvigalom v četrto nadstropje. Strah jo je bilo, da bi obtičala v dvigalu in bi se ji takrat pojavil panični napad. 

(več …)

Preberi več
panični napad, anksiozni napad, ruminacija, vrtenje v istem krogu

Anksioznost ali tesnoba

Anksioznost je motnja, ki resno moti in ogroža naše zdravje ter kvaliteto našega življenja.

Pogosti simptomi pri anksioznosti so motnje spanja, kronična izčrpanost, glavobol, bolečine v prsih, trebušna nervoza, napetost mišic vratu in hrbta, otrple okončine, občutek cmoka v grlu in drugi psihosomatski simptomi.

(več …)

Preberi več
psihoterapija depresije

Depresija

Ko krmilo prevzame depresija, optimizem zvodeni v pesimizem in namesto upanja se pojavi brezup. Depresija boli in izboljšanje se včasih zdi nemogoče.

Depresija ne izbira. Dotakne se lahko vsakogar izmed nas, ne glede na družbeni status, kulturo v kateri živimo, starost, spol. Pomembno lahko oškoduje fizično in socialno funkcioniranje posameznika. Pokaže se s tipičnimi sindromi; izguba veselja, žalost, sprememba v apetitu, izguba energije, zmanjšana kakovost odnosov, napetost, občutek, da smo v se manj funkcionalni in drugimi. Z njimi se sooča vsak izmed nas, vendar so to kratkotrajna čustvena stanja.

(več …)

Preberi več